Facebook

Just graduated! Alhamdulillah.Semoga segala amalan kita diterima Allah dan Semoga kita ikhlas dalam melakukan apa jua perkerjaan dan mendapat keberkatan dari Nya.. i love Allah

Thursday, June 16, 2011

GERHANA BULAN 16 JUNE 2011

Assalamuailaikum w.b.t...hai semua...moga sihat2 dan hepy2 sokmo...bersyukur kita kerana masih bernyawa dan menikmati nikmat dari-Nya yang MaHA Pemurah lagi Maha penyanyang...so,kali ni tentang gerhana bulan yang baru sahaja terjadi malam semalam...x sempat sya nak tgok sbb tertido ..adoi rase rugi sgt....teringin nak tgok ciptaan Allah yang begitu hebat ini..


Hadis riwayat Aisyah radhiyallahu ‘anha., ia berkata:
Pada masa Rasulullah shalallahu alaihi wassalam. pernah terjadi gerhana matahari. Saat itu Rasulullah shalallahu alaihi wassalam. melakukan shalat gerhana, beliau berdiri sangat lama dan rukuk juga sangat lama, lalu mengangkat kepala dan berdiri lama, tapi tidak seperti lamanya berdiri pertama. Kemudian beliau rukuk lama, tapi tidak seperti lamanya rukuk pertama. Selanjutnya beliau sujud. Kemudian berdiri lama, namun tidak seperti lamanya berdiri pertama, rukuk cukup lama, namun tidak selama rukuk pertama, mengangkat kepala, lalu berdiri lama, tapi tidak seperti lamanya berdiri pertama, rukuk cukup lama, tapi tidak seperti lamanya rukuk pertama, lalu sujud dan selesai. Ketika shalat usai matahari sudah nampak sempurna kembali. Beliau berkhutbah di hadapan kaum muslimin, memuji Allah dan menyanjung-Nya, dan bersabda: Sesungguhnya matahari dan rembulan itu termasuk tanda-tanda kebesaran Allah. Keduanya terjadi gerhana bukan karena kematian atau kelahiran seseorang. Oleh sebab itu, jika kalian melihat keduanya gerhana, maka bertakbirlah, berdoalah kepada Allah, kerjakanlah shalat dan bersedekahlah! Hai umat Muhammad, tidak seorang pun lebih cemburu daripada Allah, bila hambanya, lelaki maupun perempuan, berbuat zina. Hai umat Muhammad, demi Allah, seandainya kalian tahu apa yang kuketahui, tentu kalian banyak menangis dan sedikit tertawa. Ingatlah! Bukankah aku telah menyampaikan. (Shahih Muslim No.1499)

Subhanallah...sungguh hebat ciptaan dan kekuasaan Allah yang maha esa...tiada bandingan lagi... bertapa taatnya makhluk ALLAH ini mematuhi ketetapan Allah (Sunnatullah) hingga tidak mungkir satu saat pon.SubhanAllah...bagaimana pula dgn kita sbgai mkhluknya yang bernyawa ini???:)

SOLAT SUNAT GERHANA

Apabila berlakunya gerhana bulan atau matahari kita disunatkan melakukan solat sunat gerhana.
hukumnya sunat muakkad.

Solat gerhana boleh dilakukan secara jemaah dan seorang diri.Namun sebaiknya dilakukan secara berjemaah.

Cara niat (jemaah) = Sahaja aku solat sunat gerhana bulan 2 rakaat mngikut imam kerana Allah 
                                     Taa'la.
Cara niat (seorang diri ) = Sahaja aku solat sunat gerhana bulan 2 rakaat kerana Allah Taa'la.

Rakaat 1 :1. Niat solat gerhana takbir
                  2. Baca surah Al-Fatihah dan surah
                  3. rukuk
                  4.  i'tidal
                  5. baca surah al-Fatihah dan surah
                  6.  rukuk
                  7. i'tidal
                  8. sujud dan seterusnya solat seperti biasa

Rakaat 2 :1. Baca surah Al-Fatihah dan surah
                  2. rukuk
                  3. i'tidal
                  4. baca surah al-Fatihah dan surah
                  5. rukuk
                  6. i'tidal
                  7. sujud sujud 
                  8.tahiyat akhir    
                  9.salam.

Hikmah di sebalik kejadian gerhana

Terlalu banyak hikmah tersirat di sebalik kejadian ini sebagaimana yang banyak disebut oleh ulama. Di antaranya ialah:
i-Menzahirkan penguasaan dan pentadbiran Allah terhadap matahari dan bulan.
ii-Menerangkan kejelikan dan kebodohan orang-orang yang menyembah matahari dan bulan. Firman Allah yang maksud-Nya: Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kejadian malam dan siang, serta matahari dan bulan. Janganlah kamu sujud kepada matahari dan janganlah pula sujud kepada bulan, sebaliknya hendaklah kamu sujud kepada Allah yang menciptakannya, sekiranya benar kamu hanya beribadat kepada Allah. (al-Fussilat: 37)
iii-Menggementarkan hati orang-orang yang berasa tenang dengan kelalaian dan dosa-dosa yang dilakukannya.
iv-Memperlihatkan kepada manusia contoh-contoh peristiwa yang akan berlaku pada hari kiamat sebagaimana firman Allah: Maka (hari Kiamat akan datang) apabila pemandangan menjadi terpendar-pendar (kerana gerun takut), dan bulan hilang cahayanya, dan matahari serta bulan dihimpunkan bersama. (al Qiyamah 7-9)
v-Menggambarkan Allah mungkin akan mengazab orang yang tidak berdosa.
Merenung hikmah-hikmah ini, terlintas di fikiran saya, apakah kejadian gerhana matahari yang Allah datangkan sejurus selepas sambutan Israk dan Mikraj merupakan peringatan daripada Allah kepada hamba-hamba-Nya yang masih lagi lalai dan belum juga insaf dengan segala maksiat yang dilakukan sama ada maksiat zahir atau batin.
Sekalipun telah diperingatkan tentang kekuasaan-Nya melalui peristiwa Israk dan Mikraj?
Apakah telah hampir masanya untuk Allah menunjukkan kehebatan dan kekuasaan-Nya yang sebenar? Moga-moga Allah menggolongkan kita di antara hamba-Nya yang sentiasa sedar dan terselamat daripada kemurkaan-Nya

Amalan sunat semasa gerhana


Menerusi sekian banyak hadis berkaitan gerhana, terdapat beberapa perkara sunat yang dianjurkan supaya dilakukan semasa kejadian gerhana. Di antaranya ialah:
a) Solat dan berdoa. Rasulullah SAW bersabda: "Apabila kamu melihat kedua-duanya (gerhana matahari dan bulan), maka dirikanlah solat dan berdoalah sehingga dihapuskan apa yang kamu hadapi".
b) Berzikir dan beristighfar. Abu Musa berkata: "Telah berlaku gerhana matahari. Maka Rasulullah SAW berdiri dalam keadaan cemas kerana bimbang akan berlaku Kiamat. Lalu Baginda SAW tergesa-gesa pergi ke masjid dan solat dengan berdiri yang terlalu panjang serta rukuk dan sujud yang panjang, yang tidak pernah aku lihat Baginda SAW melakukan seperti itu.
c) Berlindung daripada azab kubur. Diriwayatkan oleh Aisyah ra: "Setelah Nabi SAW selesai menyampaikan khutbah gerhana matahari, maka Baginda SAW memerintahkan para sahabat supaya memohon perlindungan dari azab kubur."
d) Bersedekah. Sabda Rasulullah SAW: "Apabila kalian melihat gerhana, maka hendaklah kalian berdoa kepada Allah, mengerjakan solat dan bersedekah."
e) Memerdekakan hamba. Asma' ra berkata: "Sesungguhnya Nabi SAW menyuruh memerdekakan hamba ketika berlaku gerhana matahari. "Dalam satu riwayat: "Gerhana bulan."

Inilah sunnah Baginda SAW ketika berlakunya peristiwa gerhana bulan atau matahari.
Marilah bersama-sama kita menghidupkan sunnah Nabi kita SAW kerana inilah jalan hakiki menuju kesejahteraan di dunia dan akhirat. Tinggalkanlah sunnah ahli bidaah kerana inilah jalan yang membawa kecelakaan di dunia dan akhirat 

No comments:

Post a Comment

thanks for comment!

Blogroll